torstai 3. tammikuuta 2008

Mikä on hyvä viinikirja?

Viinistä on kirjoitettu enemmän kuin tarpeeksi. Tarjolla on hyvin ja huonosti tehtyjä kirjoja. Neuvoni on hankkia hyviä kirjoja, ennemmin kuin huonoja!

Tärkein valintakriteeri on tietenkin kieli. Mitä enemmän osaa kieliä, sitä enemmän valinnanvaraa on. Itse luen vain suomea, ruotsia ja englantia, joten hyvätkin ranskan-, saksan- tai italiankieliset teokset jäävät auttamattomasti väliin.

Toinen valintakriteeri on hinta. Samaa teosta myydään hyvinkin erilaiseen hintaan eri kaupoissa. Yksi edullisimmista kaupoista on verkkokauppa AdLibris. Tarkistan aina saatavuuden ja hinnan tästä kaupasta ennen mahdollista ostoa muualta.

Henkilökohtaiset arvioni hyllystäni löytyvistä viinikirjoista seuraavassa:

Kevin Zraly: Windows On the World, Complete Wine Course

Amerikan myydyin viinikirja, eikä syyttä. Kirja tutustuttaa viinin maailmaan asiallisella, mutta silti mielenkiintoisella tavalla, jonka vain amerikkalaiset osaavat. Ehkäpä antoisin kaikista viinikirjoistani. Toimii erinomaisena selkeänä hakuteoksena ja oppikirjana. Uudistettu painos ilmestyy joka vuosi.

Oz Clarke: Druvan bakom vinet

Hankin tämän kirjan, koska se oli alennusmyynnissä, alle 20€. Hieman yllättäen siitä tuli nopeasti eniten luettu ja informatiivisin kaikista viinikirjoistani. Sisältää yli 300 rypälelajikkeen kuvaukset. Kirjasta on helppoa ja nopeaa etsiä eksoottisenkin rypäleen tunnusmerkit. Kirja on saatavilla myös ainakin englanniksi ja suomeksi. Viiniharrastajan perushakuteos!

Jens Priewe: Viinin aika

Käytännön viinitietoutta viinien käsittelystä. Dekantoiminen, kapselin tehtävä, lasien muoto yms. Näppärä hyvin kuvitettu teos perusasioista. Hieman "koululaisen tietosanakirja-tyyppinen", mutta helppo ja hauska lukea. Hankin alennusmyynnistä kympillä.

Matt Skinner: Viiniä kaikille

Kirjaa on vaikea kuvailla. Sen verran erilainen se on. Hauskasti kirjoitettu mielenkiintoinen johdatus viinien maailmaan. Aloita viiniharrastus tästä kirjasta! Paljon hauskaa myös pidemmälle ehtineille. Hankin alennusmyynnistä kahdellakympillä.

Christer Berens: Viiniä

Helposti ja hauskasti kirjoitettu perusteos. Tästä oppii nopeasti ja helposti viiniin liittyvät perusasiat. Kivasti kuvitettu ja helppolukuinen. Hankiin divarista vitosella. Hyvä lahjaidea!

Christer Berens: Ruokaa ja Viiniä

Helposti ja hauskasti kirjoitettu perusteos. Tästä oppii nopeasti ja helposti miten viiniä ja ruokaa voi yhdistellä ja miksi. Kivasti kuvitettu ja helppolukuinen. Hankin divarista vitosella.

Nicolle Croft: Viinimaistajaiset

Opas, joka auttaa järjestämään oikeaoppiset viininmaistajaiset. Samanlaista tietoa on tarjolla verkossa yllinkyllin, mutta itse pruuvitilanteessa olet harvoin tietokoneen äärellä. Hankin alennusmyynnistä vitosella. Parempiakin saattaa löytyä.

Viinistä Viiniin 200X

Joka kodin vuosittain ilmestyvä hakuteos, joka on yhtä paljon ajastaan jäljessä kuin kotiin toimitettava painettu puhelinluettelo. Toimiakseen kirja tarvitsisi rinnalle ajantasaisen verkkopalvelun, jossa valikoimaa päivitetään Alkon tahdissa, eikä 3-6 kuukautta myöhässä. Nyt kirja tarjoaa enimmäkseen historiatietoa aikaisemmin Alkossa myydyistä vuosikerroista. Joka tapauksessa hyvä lahjaidea satunnaiselle viininmaistajalle. Itse saan tämän aina joululahjaksi.

Meriluoto, Saariluoma, Takala: Viinin Viemää

Televisiosarjaan perustuva hupaisa viiniretki halki Eurooppan Jaakko Saariluoman matkassa. Hauskaa kesälukemista, kirjan lukuisisat ruokareseptit inspiroivat herkuttelemaan. Mutta, miten voi tehdä viinimatkan Euroopan halki käymättä Bordeauxissa? No, tämä kirja onkin enemmän viihdettä. Hankin Kirjatorilta kympillä. Viereisessä Suomalaisessa kirjakaupassa kirja maksoi 50,30€ - ryöstö!

Catarina Hiort af Ornäs: Munskänkarnas vinbok

Asiantuntevaa tekstiä maailman viinialueista, selkeät kartat ja hyvät kuvat. Hauska lukea kannesta kanteen, mutta myös oiva hakuteos. Kirja on nyttemmin ilmestynyt myös suomeksi nimellä Juomanlaskijain käsikirja.

Oz Clarke: Oz Clarkes Nya Vinatlas

Mielenkiintoisin löytämäni tiiliskivisarjan viinikarttakirja. Viinialueiden kuvaukset on kiinnostavasti kirjoitettu ja kartat ovat suhteellisen selkeitä. Turhanpäiväisiä yksityiskohtia on myös karsittu. Jos viinikarttakirjan katsoo tarvitsevansa, suosittelen tätä. Kirjaa löytyy myös ainakin englanniksi. Hankin omani Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnistä, 25€.

Hugh Johnson: Suuri Viinikirja

Yksi viinikarttakirja lisää. Kartat ovat epäselviä ja täynnä pientä piperrystä. Teksti on kuivahkoa ja esitys sekava. Jos tämä olisi viini, luonnehtisin sitä korkkivikaiseksi.

André Dominé: Viini

Tätä paksua ja isoa viininpunaista viinikirjaa löytyy monen kotona, koska sitä on myyty alennusmyynnissä jo vuosia. Kirjaa on kokonsa vuoksi hankala käsitellä. Kartat ovat epäselviä enkä tiedä kuka jaksaa lukea tätä kannesta kanteen. Hakuteoksena se ei myöskään ole kovin hyvä. Itse harvoin löydän etsimääni tästä. Painavana kirjana se soveltuu hyvin ryppyisten papereiden prässäämiseen.

Kronström, Löfgren: Vinets Magi

Kulinaarinen matkakertomus maailman ympäri. Tiiliskiven kokoinen upeasti kuvitettu kirja on palkittu usealla viini- ja ruokakirjallisuuden palkinnolla. Ruotsalaisessa kirjassa kuvaillaan värikkäästi eri maiden viinialueita. Runsaat kuvitetut alueelliset ruokareseptit täydentävät mukavaa lukukomemusta. Itse luin tätä kirjaa puutarhan kesälämmössä hyvää viiniä siemaillen. Viinin valitsin aina käsiteltävän viinialueen mukaan. Näyttävää kirjaa voi myös pitää esillllä sohvapöydällä. Erikoisuutena mainittakoon kirjan painoväreistä lähtevä arvokas tuoksu!

Carl A. Andersson: Viinin Henki – ajatuksia viinistä ja viininjuojista

Viiniaiheisia ajatuksia, sitaatteja ja sanontoja. Selailtavaksi vaikka ulkohuussissa tai ennen nukkumaanmenoa. Samanlaisia tekeleitä lienee markkinoilla paljon. Sain lahjaksi.

Charles O’Rear: Cabernet, A Photographic Journey From Vine To Wine

Upea kuvateos, jossa Cabernet Suvignon-rypäle näyttelee pääosaa. Tätä selaillessa alkaa tehdä mieli tuhtia Cabernet Sauvignonia. Kirja tarttui mukaan Kalifornialaiselta viinitilalta.



Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...