keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Valtion alkoholimonopoli on aikansa elänyt instituutio


Tuo mielipiteesi esille hillitysti mutta määrätietoisesti. Sano monopolille ”EI”. Vinetti tuo markkinoille MONOPOLI-tuotteet. Hankkimalla MONOPOLI-tuotteen itsellesi tai lahjaksi tuet työtä viinien verkkomyynnin puolesta ja monopolia vastaan. MONOPOLI-tuotteet ovat hillittyjä mutta takuuvarmoja keskustelunherättäjiä, joiden avulla tuot Mielipiteesi esille ketään loukkaamatta. Tutustu tuotteisiin verkkokaupassa

Taannoinen, osittain edelleen jatkuva vilkas keskustelu vähittäiskaupassa myytävien alkoholijuomien alkoholiprosentin 0,8 %-yksikön korotuksesta osoitti maassamme vallitsevan vinoutuneen suhtautumisen alkoholijuomiin.

Keskityttiin juomien yhteen ainesosaan, alkoholiin. Tämä siksi, että keskustelu pyöri enimmäkseen terveyshaittojen ympärillä, jolloin keskustelu vapaamman elämänmyönteisen juomakulttuurin hyödyistä jäi vähemmälle huomiolle. Keskustelu sai kuitenkin monen uudelleen miettimään alkoholin vähittäismyyntimonopolin, Alkon, oikeutusta. Tarvitaanko monopolia oikeasti? Ketä se hyödyttää?

Valtion alkoholimonopoli on aikansa elänyt instituutio. Ehkä paras peruste monopolin lakkauttamiselle on myös kaikkein yksinkertaisin. Suomessa on monopoli tällä hetkellä vain siksi että se on jo olemassa. Kukaan ei tänä päivänä kehtaisi esittää niinkin absurdia ajatusta kuin tuotteiden siirtämistä valtion monopolikauppaan. Tai jos esittäisikin, hänet naurettaisiin pihalle.   

Suomessa yksinoikeus vahvempien alkoholijuomien vähittäismyyntiin on ollut Alkossa jo yli 85 vuotta. Tässä ajassa juomakulttuurimme ja ympäröivä maailma on muuttunut. Moni olisi valmis vaihtamaan lääkitystä. 

Holhous ja rajoitukset eivät ole tätä päivää – resepti on vanhentunut. Monopolin valikoiman määrää vain yksi sisäänosto-organisaatio. Monopoli on myös kilpailun puuttuessa erittäin tehoton organisaatio. Siihen on oikeasti syynsä miksi miltei kaikki muut kaupan alat toimivat vapaassa markkinataloudessa – tehokkaammin ja parempaa laatua tuottaen.

Monopoli tekee kansalaisista onnettomia. Tämä argumentti on syytä nostaa esille entistä voimakkaammin.

Kautta aikojen viini on näytellyt merkittävää osaa maanosamme kehityksessä. Alkoholipitoiset juomat yhdistetään vahvasti hyvään elämään, herkulliseen ruokaan ja mukavaan kanssakäymiseen.
Nämä positiivisesti elämänlaatuun vaikuttavat tekijät on maassamme jo pitkään haluttu piilottaa. Monopoli on tehnyt alkoholijuomista kielletyn hedelmän, jonka nauttimisesta kuuluisi tuntea syyllisyyttä. Tekemällä ruokajuomien ostamisen hankalaksi, viranomaiset tuomitsevat suomalaiset häpeissään piimää litkiviksi alamaisiksi, ja antavat ymmärtää että me emme oikeasti ansaitse muiden eurooppalaisten kokemaa elämäniloa.

Jos ystäväni viininharrastaja haluaisi avata viinien erikoismyymälän, hänelle kerrotaan että se ei käy. Jos ystäväni viininviljelijä haluaa myydä viinejään verkossa, hänelle kerrotaan että se ei käy. Jos paikallinen kauppias haluaisi kauppaansa viinihyllyn, kerrotaan että se ei käy. Jos ystäväni viinin maahantuoja haluaisi maistattaa viininsä paikalliskaupan käytävällä, kerrotaan että se ei käy. Miksi ei?  No, kun monopoli. 

Vastaavasti jään kuluttajana paitsi monesta pienestä ilosta, koska monopoli. Kaupungilla ei tule vastaan tunnelmallisia viinien erikoismyymälöitä, jonne voisin poiketa maistelemaan uutuuksia ja tekemään löytöjä innostuneen ja asiantuntevan myyjän opastuksella. En voi ruokaostoksia tehdessäni katsoa samalla ruoalle sopivaa viiniä viereisestä hyllystä. En näe tietyn viinin erikoistarjousta, joka herättäisi minussa innostuksen valmistaa siihen sopivan aterian.

Näen vain rajoituksia, holhoamista ja luottamuksen puutetta. Keinotekoinen ja tekopyhä suhtautuminen alkoholiin on lopetettava. Monopoli on lakkautettava. 

Me suomalaiset ansaitsemme samat vapaudet ja oikeudet kuin suurimmalla osalla eurooppalaisista on ollut jo pitkään. Me emme ole geeniperimältämme ala-arvoisia, emme ole villi-ihmisiä vailla arvostelukykyä. Jatkuva holhous masentaa ja heikentää itsetuntoa. Monopoli on aikansa elänyt instituutio. Se ei ole tämän vuosituhannen ratkaisu yhtään mihinkään. Enemmistö suomalaisista tunnistaa tämän. Monopoli on lakkautettava.

Viininharrastajaa ei paikallinen monopolin valikoima innosta. Olisi kiva itse päättää, miltä alueelta tai tilalta ostaa viininsä ja mihin hintaan. Eurooppalaiset verkkokaupat mahdollistavat tämän.
  

Ihan kuin monopoli ei olisi jo tarpeeksi iso kiusa, nyt yritetään myös kieltää alkoholin etämyynti Suomeen. Se tarkoittaisi, että Suomesta tulisi ainoa EU-maa, jonka kansalaiset eivät saisi tilata viinejä muista EU-maista verkon kautta. Joutuisimme siis nöyrästi tyytymään paikallisen monopolin valikoimiin. Se on meistä väärin.

Etämyynnin vastustajat ovat julkisesti ilmoittaneet, että vastustuksen syy on monopolin säilyttäminen. Emme halua monopolia.

Sano monopolille ”ei”. Hanki MONOPOLI-tuote tästä.


Vinetti.fi -sivustolla on ohjeet, miten viinejä tilataan kotiin kuljetettuna muista EU-maista. Sivustolla on vieraillut kymmeniätuhansia kävijöitä. Vinetti.fi -sivusto ei sisällä mainoksia ja sitä pyöritetään pelkällä hyvällä tahdolla. MONOPOLI-tuotteiden myynnistä saatu voitto menee Vinetti.fi-palvelun kehittämiseen.

Ei kommentteja:

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...