Suomen alkoholipolitiikan kummajaisia ovat valtion kansalaisilleen tarjoamat ilmaiset laivaristeilyt Tallinnaan. Kun Alkon sijasta hankkii alkoholijuomansa Tallinnasta säästää helposti matkalipun verran ja keskittämällä ostoksensa muutamaan reissuun vuodessa säästöä kertyy merkittävästi lisää. Järjestely, missä valtiomme edellyttää kansalaistensa matkustavan laivalla edestakaisin, jotta saavat ostaa vapaasti hinnoiteltua alkoholia, josta osa on jopa ensin rahdattu rekoilla Suomesta Tallinnaan on lievästi ilmaistuna älytön, mutta minkäs teet.
Hankintamatkani teema oli ”hyvää halvalla”. Laatuviinejä ei Tallinnasta (eikä laivoilta) pahemmin saa, ainakaan edullisesti, joten mielenkiinto kohdistuu alle kahdenkympin tuotteisiin. Halpojen viinien viidakossa on helppo eksyä. Tarjolla on runsaasti kuraa, joten helmien löytäminen vaatii jonkun verran etukäteissuunnittelua.
Onneksi monella kaupalla on hinnastot verkossa. Myös Tallinkin viinihinnasto – tosin luvattoman huonosti toteutettu (puutteellista informaatiota ja runsaasti kirjoitusvirheitä) – löytyy verkosta, joten tarjontaan voi helposti etukäteen tutustua.
Matka alkoi sukelluksella Tallink Starin viinivalikoiman syövereihin. Torresin Mas La Plana ja monet samppanjat on varsin edullisesti hinnoiteltu, mutta ne jäivät tällä kertaa väliin. Mielenkiintoni oli etukäteen kohdistunut kahteen espanjalaisviiniin; 2004 Montecillo Gran Reserva ja 2004 Museum Real Reserva. Neljä pulloa molempia kassiin. Laivalta löytyi hinnaston ulkopuolelta ilmeisesti viimeisiä pulloja aiemmin myynnissä ollutta Marchese Antinori Chianti Classicoa. Tyhjensin myymälän hyllyt niistä ja mukaan kertyi 2004 ja 2005 vuosikertaa. Upea yllätys. Kesän kynnyksellä tulee monesti hieman hermostunut olo, jos ei kellarissa ole tarpeeksi Marchese Antinori punaviiniä – nyt on.
Kädessä pyörittelin melko hinnakkaita Volveria ja Il Vino dei Poeti Brunelloa, mutta jätin hyllyyn, koska omat tietoni niistä olivat olemattomat.
Tallinnassa matka jatkui autolla kohti paikallista Prismaa. Sinänsä laaja viinivalikoima oli pettymys. Hyllyissä oli enimmäkseen yhdentekeviä viinejä, joiden hinnat olivat melko tasaisesti n. 2 euroa alle Alkon hintojen, eli merkittävästi yli satama-alueen kauppojen hintatason. Matkaseurue haali – lähinnä etiketin peusteella – mukaansa muutaman kuuden euron Woodhaven Cabernet’n ja Zinfandelin. Itse en ostanut mitään.
Sunnuntaina Tallinnan pienet viinipuodit ovat valitettavasti kiinni, joten ne piti jättää väliin. Lounasravintola tarjosi päivän toisen positiivisen yllätyksen. Vanhan kaupungin ravintola Villa Borghese (osoitteessa Harju 7) tarjosi erittäin maukasta italialaista ruokaa hienossa ympäristössä upeasti tarjoiltuna. Palvelu pelasi ja mitä tärkeintä - viini oli erinomaista. Vuoden 2006 Il Feuduccio Fonte Venna maistui luumuisen pehmeälle.
Seuraava pysähdyspaikka oli satama-alueen Winestore, josta löytyi em. italialaisviiniä uskomattomaan kuuden euron hintaan. Pakkohan tässä tilanteessa oli ostaa hylly tyhjäksi. Kesäiltojen yllätysvieraita varten hankin suunnitellusti ”bulkkiviiniksi” helpon 2007 Jacob’s Creek Shiraz-Cabernet’n viidellä eurolla. Taas kerran rajoittimena toimi myymälän varaston rajallisuus. Kannoin mukanani kaikki myymälän putelit. Kokeeksi piti vielä ottaa yksi 2006 Ruffino Santedame Chianti Classico.
Auto melkoisen täynnä kiliseviä pulloja suuntasin vielä laivaterminaalin viereiseen SuperAlkoon. Suurehko hallirakennus on täynnä alkoholijuomia ja mitä parasta, viineille on oma suuri osastonsa. Vaikoima on laaja, mutta pitää sisällään enimmäkseen vaatimattomia viinejä. Olin etukäteen tarkistanut valikoiman netistä joten asiointi sujui nopeasti. 2007 Antinori Peppoli ja 2005 Marques de Riscal Reserva tulivat suunnitellusti mukaan. Heräteostoksena 3 puttonin Tokaji Aszu ja kokeeksi yksi pullo 2004 Coto de Imaz Reserva.
Kotimatkaa odotellessa oli vielä pakko katsastaa houkuttelevasti tyrkyllä ollut Sadama Market, josta mukaan kertyi helppoja kesäviinejä; laatikollinen 2008 Bonacchi Chianti Classicoa á 6 euroa pullo ja muutama pullo Torresin 2007 De Casta Rosado roséviiniä.
Laivamatkalla ostoksia piti vielä täydentää muutamalla jälkiruokaviinillä ja Chablis’lla – ja tietenkin tyhjentää hyllyt ylijäämä-Marchese Antinorista.
Tuomisina oli 52 pulloa viiniä, enimmäkseen etukäteen tehdyn ostoslistan tuotteita . Toki muutama yllätys pitää hankkia – niitä on kiva arvioida myöhemmin. Viinien maistelu- ja arviointiosio on vasta edessäpäin. Suomen valtiota kiitän hauskasta matkasta.