lauantai 27. lokakuuta 2007

'Klink' vai 'Bing' - laseissa on eroa

Kun kilauttaa kaksi "tavallista" viinilasia vastakkain kuuluu lyhyt 'klink'-ääni. Kun kilauttaa kaksi oikeankokoista, -muotoista ja -laatuista viinilasia vastakkain kuuluu pitkä sointuva 'bing'-ääni.

Bing on muuttanut suhteeni viiniin. Aivan kuten niin moni muu, aloitin viiniharrastukseni klinkillä. Suhtauduin varauksella tarinoihin, jossa lasin muodon ja koon väitettiin vaikuttavan siihen miltä viini tuoksuu ja maistuu. Klinkkaus jatkui, kunnes ystävät saivat minut vakuuttuneeksi bingaamisen ihanuudesta. Hankin itselleni bing-lasit. Sinä päivänä kaksinkertaistin viinkellarini arvon, ihan tuosta vaan - bing!

Viini todella tuoksuu ja maistuu uskomattoman paljon paremmalta oikeasta lasista nautittuna. Kympin bing-viini maistuu samalle kuin kahdenkympin klink-viini, jos maistelukokemuksia nyt näin voisi verrata. Hankkimalla uudet lasit (enkä nyt puhu silmälaseista) kaksinkertaistin nautintoni.

Jos ei usko, kannattaa kokeilla. Klinkkaa ensin tuttua viiniä ja bingaa se heti perään. Ensi-bing on ikimuistettava kokemus.

Mikä sitten tekee lasista hyvän? Lasin pitää olla oikean muotoinen, tarpeeksi iso, ohut eikä kirkkauskaan haittaa. Punaviinin juominen 0,6 l kokoisesta kupista saattaa kuulostaa ylilyönniltä, mutta voin vakuuttaa ettei se sitä ole. Lasia ei tietenkään kaadeta täyteen. Ison kuvun tarkoitus on vapauttaa viinin aromit ja säilyttää ne nuuhkaisuasi varten. Lasin oikea muoto myös ohjaa viinin oikeaan kohtaan suutasi makunautinnon maksimoimiseksi (...juu, tätä minäkin naureskelin kun luin sen ensimmäisen kerran, mutta totta se on).

Viininautinnon kruunaa ison kristallikuvun bing-ääni. Haluaisin sen kännykkäni soittoääneksi, mutten ole vielä löytänyt sellaista.

Kaappitila ja lompakko asettavat yleensä rajoituksia sen suhteen kuinka monta erilaista lasityyppiä kannattaa ja voi hankkia. Yksi lasityyppi punaviinille ja toinen valkoviinille on hyvä aloitus-setti. Bingaamisen voi aloittaa tästä. Esimekiksi Riedelin Vinum-sarjan 'Bordeaux' punaviinille ja 'Sauvignon Blanc' valkoviinille on mainio aloituspakkaus, joka irtoaa muutaman viinipullon hinnalla. Muista huuhdella lasit välittömästi käytön jälkeen, pese ne käsin (haalealla vedellä!) ja kuivaa heti.

Unohda Kippis!, Skål!, Cheers!, LeChaim! jne. Bing-ääni hymyilevän nyökkäyksen kera riittää.

PS. Saksalainen nettikauppa Porzellantreff.de myy mm. Riedelin laseja huomattavasti edullisemmin kuin Suomen kaupat. Testattu on ja toimii hienosti!

Ei kommentteja:

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...