keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Jännitystä elämään - vuoden 2005 Bordeaux

Tarunhohtoisen vuosikerran 2005 viinit Bordeax:n alueelta ovat aloittaneet maihinnousunsa Suomen kamaralle. Toki matkailijoiden mukana on ehtinyt saapua yksittäisiä pullollisia, mutta Alkon hyllyille nämä viinit saapuivat vasta loppukeväästä.


Jos tarkkoja ollaan ensimmäisenä taisi jo vuoden 2007 syksyllä tulla The Winemakers Collection – cuvée 1 osana Château d'Arsacin sarjaa, jossa vaihtuva kuulu viinintekijä saa toteuttaa vapaasti näkemystään. Tämän ensimmäisen viinin – cuvée 1 – teki Michel Rolland. Tätä viiniä löytyi aika monen Alkon hyllyltä melko pitkään.


Seuraavaksi Alkon lippulaivamyymälään ilmestyi toukokuun alussa Château Duhart-Milon, joka myytiin yhdessä päivässä loppuun. Samoihin aikoihin myyntiin tuli Château Chasse-Spleen, joka on käytännössä jo loppunut Alkon myymälöistä ja Château Camensac, jota toki vielä on saatavana. Uusimmat, kesäkuussa Alkoihin tulleet Château Paloumey ja Château Bellegrave Pomerol ovat tätä kirjoitettaessa ehtineet levitä vain muutamaan myymälään – ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa ehtivät loppua ennenkuin muualle maahan ehtivätkään.


Itse olen onnistunut Alkosta hankkimaan kaikkia em. viinejä kellariini, mutta eittämättä on tullut mieleen, että suomalaiselta viininharrastajalta vaaditaan edelleen melkoista vikkeläkinttuisuutta ja jatkuvaa tarkkaavaisuutta. Mitä kauempana pääkaupunkiseudulta sitä sattuu asustamaan, sen vaikeammaksi homma menee. Kyläalkoon on turha mennä hyllyjä katsastamaan laatuviinin löytämisen toivossa. Alkoholimonopolimme kyllä levittää viiden euron bulkkiviinejä joka kylään, mutta viinikulttuuria edistäviä laatuviinejä tarjotaan edelleen vain rajoitettuja määriä rajoitetulla alueella. Osaksi kyse on oravanpyöräefektistä. Ei kannata pitää valikoimassa, kun ei ole kysyntää. Ja kun ei ole valikoimassa, ei myöskään tule kysyntää. Minkä tahansa viinin voi toki tilata omaan lähimyymäläänsä, mutta se edellyttää ostajalta perehtymistä tarjontaan joko tutkimalla Alkon hinnastoa tai nettisivuja sekä jonkun verran malttia, koska toimitus kestää yleenä ainakin viikon. Laadukkaat heräteostokset jäävät näin ollen tekemättä ...ja J.P. Chenetin voittokulku jatkuu.


Ennakkotietojen mukaan Alkoon on vielä kesän aikana tulossa muutama uusi vuoden 2005 Bordeaux-viini myyntiin. Täytynee pitää silmät ja korvat auki ja välttää liian pitkää oleskelua viestimien ulottumattomissa, jos mielii näitäkin pulloja kellariinsa hankkia. Kaikesta huolimatta Alkon luoma urheiluhenkinen laatuviinien hankintatapa kuitenkin kiehtoo minua. Jotkut kiipeilevät Mt Everestillä, jotkut lottoavat – minä ostan viinejä. Jännitystä pitänee elämässä olla.

Ei kommentteja:

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...