lauantai 13. kesäkuuta 2009

Zinfandel - äijäviinien aatelia

Zinfandelia pidetään Yhdysvaltojen kansallisrypäleenä, vaikka on pystytty osoittamaan että kyseessä on aivan sama rypäle kuin Italiasta tuttu Primitivo. ”Aitoja” Zinfandel-viinejä tehdään kuitenkin vain Yhdysvalloissa.

Kokeneen punaviinisiepon kannattaa ehdottomasti tutustua Zinfandeleihin. Kunnon Zinin makumaailma edustaa jotain aivan muuta kuin mitä esimerkiksi espanjalainen tusinatuote tarjoaa. Parhaassa tapauksessa löytää itselleen uuden viini-ihastuksen, kuten kävi minun kohdallani. Hyvä Zin tuoksuu ja maistuu rahalle – sen tunnistaa välittömästi arvoviiniksi.

Varoituksen sana on paikallaan. Zinfandel-viinejä on kolmea lajia. Huonosti tehtyjä pahalle maistuvia yksinkertaisia tekeleitä, hyvin tehtyjä ärjyjä luonneviinejä sekä hieman hillomaisia pehmeitä viinejä.

Vilkaisu Alkon valikoimaan osoittaa, että suurin osa Alkon Zinfandel-viineistä valitettavasti löytää itsensä ensimmäisestä kategoriasta. Alle kymmenen euron Zinfandelit eivät tarjoa kummempaa makunautintoa, enkä suosittele niiden hankkimista ainakaan jos haluaa selvittää mille Zinfandel parhaimmillaan voi maistua.

Kahdenkympin Ravenswood edustaa hilloluokkaa. Ainakin minun makuuni se on aivan liian hillomainen ja makea poiketakseen merkittävästi edukseen.

Jäljelle jää alle 18 euron Beringer Clear Lake Zinfandel. Tässä viinissä riittää potkua. Kyseessä on vahva äijäviini, jossa maistuu lakritsa ja yrtit. Mausta tunnistaa myös selkeän luumuvivahteen. Voimakkaasta ja pitkästä jälkimausta tämän viinin erottaa missä tahansa sokkotestissä.

Viini valloittaa tyrmäävällä raakuudellaan ja illallisvieraat tuntevat takuulla nauttivansa jotain erikoista. Voimakkaana viininä se vaatii seurakseen voimakasmakuista ruokaa. Grillattu mausteinen liha tai vaikkapa homejuustorisotto ei peitä alleen tämän viinin makumaailmaa. Lipitysviiniksi illanistujaisiin en suosittele.

Jos haluaa nostaa Zinfandel-kokemuksensa vielä ylempiin sfääreihin kannattaa kokeilla Seghesion Old Vine Zinfandeliä Alkon tilausvalikoimasta. Hintaa on jo yli kolmekymmpiä, mutta makunautinto ei jätä kylmäksi. Suosittelen .

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tunnetko Seven Deadly Zins viinin? nautin sitä USA:n matkoillani, mutta Suomesta sitä en ole löytänyt. USA:n hinnoilla 15USD on tehnyt siitä aika mainion hintaansa nähden.

Kukahan saisi Alkon ottamaan tämän valikoimiinsa?

Viini-Virén kirjoitti...

7 Deadly zins-viini on tuhti, mausteinen, hedelmäinen ja alkoholipitoinen. Ei ehkä zinfandelin parhaimmistoa, mutta ei ole myöskään hinnalla pilattu. Suomessa en ole siihen törmännyt, mutta esim. Ruotsin Systembolagetissa sitä löytyy hyllystä n. 11 euron hintaan.

Hyvät jenkkiviinit ovat Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa harvinaisia. Jos niitä on, ne on yleensä pahasti ylihinnoiteltuja.

Jos tästä viinistä tykkää kannattanee tehdä autolla Ruotsin-reissu, jolloin voi tuoda mukaansa enemmänkin pulloja.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hauska kuulla tästä Ruotsin optiosta. Tuolla 11 euron hinnalla se on mainio viini. Olen samaa mieltä siistä, että kyse ei ole mistään huipputuotteesta, mutta sellaisiin on arjessa vähän mahdollisuuksia.


Tulin muuten Viini-Virénin sivuille kun hain tietoa zinfandeleista ja selailin tekstejä pitkään: aion tehdä niin jatkossakin. Mainiot sivut. Kiitos!

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...