perjantai 12. maaliskuuta 2010

Viinin ostaminen verkosta – asemasota jatkuu

Helsingin käräjäoikeus toetesi päätöksessään 5.3.2010, että alkoholin verkkokauppa on tietyin edellytyksin laillista. Kunhan ostaja saa omistusoikeuden tuotteisiin jo ulkomailla ja kunhan toimitus ostajalle Suomeen tapahtuu erillistä kuljetusliikettä käyttäen (myyjä ei siis itse saa kuljettaa tuotteita Suomeen) toiminta on lainmukaista.

Sinänsä tässä ei ole mitään uutta. Päätöksellä saattaa kuitenkin olla vaikutusta tullin tulkintaan siitä kuka on valmisteverovelvollinen.

Tulli on tähän asti pitänyt myyjää verovevollisena tapauksissa, joissa myyjä myötävaikuttaa kuljetusliikkeen valintaan. Tullin tulkinnan mukaan kyseessä on tällöin ollut ns. ”kaukomyynti”, jolloin myyjä - ei ostaja - vastaa valmisteveroista.

Oikeuden päätöksessä todetaan, ettei alkoholin tuonnissa omaan käyttöön kyse ole kaukomyynnistä. Tulli joutunee siis rukkaamaan tulkintaansa siten, että jatkossa verovelvollinen olisi aina ostaja. Suomalaiselle kuluttajalle tämä ei välttämättä ole mikään hyvä uutinen.

Tulli julkaisikin heti oikeuden päätöksen jälkeen tiedotteen, jossa tähdennetään sitä, että valmisteverot pitää maksaa, vaikka alkoholin ostaminen verkossa onkin laillista. Tiedotteessa annetaan myös ohjeita kuluttajille siitä, miten valmisteverot tulisi hoitaa.

Tämä saattaa viitata siihen, että tulli olisi luopunut kaukomyynti-tulkinnastaan ja pitää jatkossa aina kuluttajaa eli ostajaa verovelvollisena.

Perehdyin tullin lomakkeisiin ja soitin myös tullin asiakaspalveluun selvittääkseni, miten kuluttajan oikein pitäisi toimia jos haluaa täytää lakisääteiset velvoitteensa.

Tullin virallisen kannan mukaan oikeaoppinen viinin verkko-ostotapahtuma on seuraavanlainen:

1.Ostaja valitsee verkkokaupasta haluamansa viinit ja tekee tilauksen.
2.Ostajaa laskee itse kuinka paljon hänen tulisi maksaa alkoholi- ja juomapakkausveroa. Valistunut ostaja tietää (?), että veroa pitää maksaa 2,505€/pullo.
3.Ostaja täyttää tullilaitoksen nelisivuisen lomakkeen 627s, r, e, sa. Lomakkeessa kysytään toki paljon sellaisia asioita, joita ostaja ei välttämättä edes tiedä, kuten paketin brutto- ja nettopaino,  tavaranimikkeen CN-koodi, laskun numero yms. Lomakkeen oikeaoppiseen täyttämiseen menee noin 20-30 minuuttia.
4.Ostaja maksaa laskemansa veron määrän tullin pankkitilille. Tulli käsittelee maksua vakuutena.
5.Ostaja lähettää täyttämänsä nelisivuisen lomakkeen postissa tullipiirille.
6.Tullissa kohdistetaan tehty maksu lähetettyyn lomakkeeseen noin viikossa(!!!). Tulli lyö leimoja lomakkeeseen ja postittaa kaksi sivua ostajalle takaisin.
7.Ostajan tulisi toimittaa yksi sivu edelleen kuljetusliikkeelle(!!!)
8.Viinipullot saapuvat ostajan ilmoittamaan osoitteeseen.
9.Ostaja täyttää tullihallituksen nelisivuisen lomakkeen 163 Bs ja kaksisivuisen lomakkeen 164 Bs. Pääsääntöisesti kysytään samoja tietoja kuin aikaisemmassa lomakkeessa. Tähän lomakkeeseen ostajan tulisi kuitenkin pystyä merkitsemään viittauksen edelliseen lomakkeeseen, jotta tulli osaa kohdistaa uudet lomakkeet aikaisemmin lähetettyyn. Lomakkeiden täyttämiseen menee n. 10-20 minuuttia.
10.Ostaja lähettää täytetyt lomakkeet postissa tullipiirille viimeistään kaksi arkipäivää pullojen vastaanottamisen ajankohdasta.
11.Tulli tarkistaa nyt saatujen lomakkeiden perusteella onko ostaja onnistunut laskemaan maksamansa summan oikein. Jos summa on väärin, tulli joko perii lisää rahaa tai palauttaa liikaa maksetun summan ostajan pankkitilille (joka piti ilmoittaa ensimmäisellä lomakkeella).
12.Tulli postittaa sinulle leimatun kopion lopullisesta verotuspäätöksestä.

No niin, tämähän on helppoa ja käytännöllistä, eikö...?

Kysyin tullilta onko veronkannolle alarajaa, eli pitääkö pientenkin tilausten osalta noudattaa em. kaavaa. Alaraja kuulemma on KOLME euroa!!! Tämä tarkoittaa, että YHDEN viinipullon voi tuoda ilman lomakerumbaa. Jos tilaa kaksi pulloa täytyy jo toimia edellä mainitulla tavalla.

Innostuneesti virkailija kertoi, että huhtikuun alusta tulee voimaan helpottava säännös. Kohdan 10 ”kaksi arkipäivää” muuttuu neljäksi arkipäiväksi. Jippii, mikä helpotus!!!!!

Kun edelleen kyseenalaistin koko homman järkevyyden kuluttajalle, joka tilaa verkossa esim. kuusi pulloa viiniä, vaivautunut asiakaspalveluvirkailija varmisti asian esimieheltään, joka totesi että mitään poikkeuksia ei ole. Muunlaista vastausta tullivirkailija ei tietenkään voi julkisesti antaakaan, koska hän toimii virkavastuun alla.

Käytännössä on selvää, että em. käytäntö on luotu aivan muuhun tarkoitukseen kuin muutaman viinipullon maahantuontiin. Ehdotettu käytäntö on sen verran kankea ja vaikeaselkoinen, ettei sitä oikeastaan voi pitää varteenotettavana vaihtoehtona. Tällaisenaan järjestelmä ainoastaan estää viinin hankkimisen verkosta laillisesti.

Tätä taustaa vasten olisi toivottavaa, että myös itse veronmaksukysymys käsiteltäisiin oikeudessa. Olen melko vakuuttunut siitä, että oikeus katsoisi nykykäytännön hankaline lomakkeineen kaupan esteeksi ja siten lainvastaiseksi.


Tästä ilmiselvästi tietoisena tulli on pahassa välikädessä. Toisaalta pitäisi noudattaa määräyksiä, toisaalta nähdään ettei määräyksissä ja käytännössä ole mitään järkeä. Koko em. lomakerumban pyörittäminen maksaa moninkertaisesti sen, mitä veronkanto tuottaa.

Eletään tilanteessa, jossa tulli julkaisee tiedotteita, joita se ei edes toivo kansalaisten noudattavan. Lisäksi tulli ei käytännössä pysty eikä halua tutkia yksittäisiä pakettilähetyksiä.

Mitä sitten tulisi tehdä. Pahoin pelkään, että nykytilanne jatkuu. Tulli valitsee pragmaattisen linjan ja puuttuu vain suuriin viinalasteihin, ei yksittäisiin paketteihin.

Parempi tietenkin sekin kuin että ryhdytään käyttämään resursseja yksittäisten lähetysten jahtaamiseen. Toisaalta pitäisi päästä eroon säännöksistä, jotka ovat aikansa eläneitä.

Helpointa olisi tietenkin luopua valmisteveron ja juomapakkausveron perimisestä yksityistuonnin (=juomat omaan käyttöön) osalta, eli asettaa yksityistuonti samalle viivalle kuin jos itse matkustaa juomiensa kanssa ulkomailta. Vaihtoehtona voisi säätää esimerkiksi sadan euron alarajan, jota pienempiä veroja ei kanneta.

Ongelmana on tietysti poliittisen tahdon puuttuminen. Kukkahattutädit, uskonnolliset fundamentalistit, kansanterveysintoilijat yms eivät lämpene muutoksille. Heidän mielestään on pelkästään hyvä, että viinin ostaminen on hankalaa. Valinnan vapaus, vapaat markkinat ja yksilön vastuu omista teoistaan ei argumentteina paljoa paina näiden ryhmien ajattelussa.

Pelkään myös, että omaa etuaan ajavat itseään vastuullisiksi verkkokauppiaiksi mainostavat myyntiliikkeet ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen. Verkkokaupoille, jotka nyt hoitavat veronmaksun asiakkaiden puolesta näkevät mieluusti, että muunlaiset toimijat suljetaan markkinoilta pois. Tämä ryhmä voikin olla suurempi uhka muutoksille, koska jos edes alalla ei olla yksimielisiä muutoksen tarpeesta, en usko että muutoksia kukaan lähtee kovin voimakkaasti ajamaan. Toivottavasti olen väärässä.

9 kommenttia:

Mige kirjoitti...

Eli toisinsanoen perus superioresta ostaminen pitäisi hoitaa ed. mainitun prosessin mukaisesti. Tuo on kyllä aivan järjetöntä byrokratiaa ja papereiden edestakaisin lähettelyä. Ei olisi uskonut, että nyky-yhteiskunnassa netistä ostaminen on tehty näinkin hankalaksi.

Viinipiru kirjoitti...

Hyvä posti! Koen tullin kannan monella tapaa ongelmalliseksi. Ei vähiten siksi, että lain henkeä ja kirjainta opportunistisesti polkeva tulkinta haisee "maan tavalta", siinä missä pääministeriin asti ulottuva Nuorisosäätiön räikeä korruptio (missä Länsi-Euroopan maassa pääministeri saisi pitää paikkansa jäätyään kiinni näin törkeästä vilungista?).

"Maan tapa" kertoo, että yhteiskuntaan on pesiytynyt valtaklikkejä, jotka eivät edusta demokratian henkeä, vaan hyväksikäyttävät demokraattista järjestelmää ajaakseen milloin mitäkin agendaa. Tullin käsittämätön ja kansalaisten oikeustajua loukkaava höpöhöpö-kanta viinintuontiin osoittaa, että huoli on aiheellinen.

Meitä kustaan linssiin, ja huolella.

lator kirjoitti...

Propsit tästä kirjoituksesta. Tiivistää nykytilanteen järjettömyyden oivallisesti.

Kekkonen kirjoitti...

Absurdiudessaan huikea suoritus Tullilta.

Hyvä Suomi!

Anonyymi kirjoitti...

Sanoit:
"Pelkään myös, että omaa etuaan ajavat itseään vastuullisiksi verkkokauppiaiksi mainostavat myyntiliikkeet ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen."

Minä en ole vielä kohdannut yhtään verkkokauppiasta joka ei ajattelesi omaa etuaan - muuten on tiedossa konkurssi aika nopeasti.

Ja jos vastuullisuus tarkoittaa sitä, että kauppias toimittaa sen mistä asiakas maksaa niin mitä muuta hänen tulisi vielä tehdä ?

Ehkä hiekan avaisit tätä sanavalintaasi ?

Viini-Virén kirjoitti...

Pelkoni on lähinnä se, että alalla jo toimivat suomalaiset kauppiaat haluaisivat ylläpitää nykyistä sekavaa ja syrjivää oikeuskäytäntöä pitääkseen kilpailijat loitolla.

Omaa businestaan toki saa ja pitääkin edistää, mutta lobbaaminen syrjivien säännösten puolesta tai säilyttämiseksi on mielestäni moraalisesti arveluttavaa.

Korostan vielä, ettei minulla ole tällaisesta näyttöä, kunhan esitin pelkoni.

En tarkoittanut käyttää sanaa "vastuullinen" ironisessa mielessä. Nämä yritykset hoitavat busineksensa, toimittavat tuotteet tilaajille ja maksavat verot valtiolle. Ymmärrän, että näitä yrityksiä saattaa kismittää se, että kaikki ulkomaiset firmat eivät tilitä veroja Suomeen (koska säännökset ovat hankalat ja sekavat) ja saavat näin kilpailuedun.

On vain kovin ikävää jos tätä sekavien säännösten aiheuttamaa eriarvoisuutta halutaan käyttää argumenttina viinikaupan täydellistä vapauttamista vastaan.

Toivottavasti näin ei käy.

juge kirjoitti...

Käytännössä kuitenkin EU-alueelta voi tilata viiniä muutaman laatikollisen, eikä tullin hurtta perään hauku.

Noooli kirjoitti...

Onko kenelläkään viimeaikaisia kokemuksia asiasta?
Mitä todennäköisesti tapahtuu jos tilaan 24 tai 36 pulloa ilman että ryhdyn edellämainitun kaltaiseen komeljanttaritouhuun?

Viini-Virén kirjoitti...

Todennäköisesti saat pullosi kotiovelle ilman ongelmia.

Kts. kuitenkin seuraavasta linkistä 8.10.2010 päivätty Viinipirun postaus. Tilanne muuttuu yhä absurdimmaksi...

http://www.viiniweb.net/keskustelu.php?select_subject=1&select_thread=1236&page=0

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...