tiistai 25. elokuuta 2009

Katsoisinko illalla viiniä?

Viini on parhaimmillaan herkullisen ruoan ja hyvien ystävien seurassa. Viineistä on myös mukava lukea ja ehkä kirjoittaakin :). Jos taas haluaa katsella viiniä, voi toki tuijottaa pulloa, mutta se on melko puuduttavaa hommaa. Viiniaiheisia elokuvia on varsin rajallinen määrä. Tunnetuin lienee Sideways, joka ei sinänsä kerro viineistä mutta jossa viini näyttelee tärkeää osaa. Tämän elokuvan merkityksellisyyttä on mm. hehkutettu väitteellä, että Pinot Noir viinien myynti Yhdysvalloissa kasvoi elokuvan myötä 30%:lla. (Vähemmän puhutaan siitä, että kyseisten viinien osuus kokonaismyynnistä nousi vaivaisesta 1,1%:sta 1,4 %:iin.) Itse elokuva kertoo kahden kaveruksen automatkasta Kaliforniaan ja erilaisista kommelluksista. Toki elokuvassa keskustellaan paljon viineistä ja niitä myös juodaan! Katsottava elokuva kaikesta huolimatta.

Viinimaailmasta kertovia semidokumentteja ovat Mondovino, josta olen kirjoittanut aikaisemmin sekä varsin tuore Corked!, jossa mollataan viinimaailmaa esittämällä totuuksina fiktiiviisiä tapahtumia.

Varsinaisia viiniaiheisia elokuvia lienee vain viime vuonna tuotettu Bottle Shock, joka ei ilmeisesti koskaan löytänyt tiensä suomalaisiin elokuvateattereihin. Elokuun lopussa 2009 myyntiin tuleva suomeksi tekstitetty dvd-elokuva kertoo vapaasti muokattuna vuoden 1976 ”Paris tasting” kilpailusta, jossa amerikkalainen viini ensimmäistä kertaa voitti ranskalaiset huippuviinit. Omaksi dvd:n tai blu-rayn voi tilata vaikka osoitteesta cdon.fi.

Kommenteista kiitollisena lisään vielä linkin elokuvan A Good Year traileriin. Vaikuttaa leffalta, jonka voisi vaikka katsoa nautittavan ranskalaisen punaviinin kera.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Bottle Shock ei sinänsä ollut mikään mestariteos mutta katsomisen arvoisen siitä teki jo Alan Rickmanin hieno roolisuoritus. Itse elokuva saattaa olla melkoisen väritetty versio totuudesta kylläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ehkä viini-elokuva noin niinkuin teknisesti, mutta erittäin hyvä aihetta sivuava elokuva "A Good year", loistava Russell Crow ja uskomattoman kaunis Marion Cotillard ja kauniita Provencen maisemia. Suosittelen.t Cachorro

Anonyymi kirjoitti...

Elokuvana Bottle Shock ei kyllä minunkaan mielestäni ollut kovin kaksinen mutta jo pelkän aihepiirin vuoksi oli katsomiskokemus kuitenkin sangen viihdyttävä.

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...