keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Hipaise tai skannaa viiniarvostelut kännykkääsi – Cor.kz


Älypuhelimien ja niille tehtyjen sovellusten lisääntyessä kasvaa myös viiniharrastajan ulottuvilla oleva arsenaali. Varsinaisen läpimurron on tuonut Applen iPhone, jolle löytyy jo useita kymmeniä nk. appeja eli applikaatioita. (Monet niistä toimivat myös iPod touchilla, verkkoyhteyttä vaativat appit tosin vain jos laitteen ulottuvilla on langaton verkkoyhteys.)

Rypäletietoutta, viinisanastoa, ehdotuksia ruoan ja viinin yhdistämisestä yms löytyy toki kirjamuodossa yllin kyllin, mutta kuinka kätevää onkaan kantaa tämä tieto mukanaan omassa kännykässään. Monista viinisivustoista löytyy jo nyt mobiililaitteeseen soveltuva versio, josta on riisuttu ylimääräiset tilaa vievät kilkkeet. (Kunhan Blogger saisi aikaan mobiililaite-layoutin, tämäkin blogi olisi helpommin luettavissa pienellä ruudulla. Toistaiseksi blogin rss-syöte toimii parhaiten mobiililaitteella.)

Kovaäänisiä riemunkiljahduksia viiniharrastajassa saa aikaan visuaalisesti hyvin toteutetut interaktiiviset sovellukset, joiden avulla voi helposti hakea tietoa haluamastaan viinistä.

Uskomattomin sovellus lienee iPhonelle ja iPod touchille kehitetty Cor.kz Wine Info. Sovellus on kytketty maailman ehkä kattavimpaan viinitietokantaan Cellartrackeriin, josta löytyy toista miljoonaa viiniarvostelua vajaasta miljoonasta viiniä. Näppäilemällä viinin nimen saat laitteen ruudulle Cellartracker-käyttäjien arvostelut tästä viinistä. Jos viinin nimen näpyttäminen tuntuu hankalalta, voit käyttää viivakoodinlukua. Sovelluksen avulla laite lukee pullon viivakoodin ja tuo näytölle arvostelut viinistä – wow!

Cor.kz-sovellus sisältää myös viinisanaston sekä tietoa viinialueista ja -rypäleistä, joten sitä voi käyttää jopa opiskeluun.

Ehkä maata järisyttävin ominaisuus on kuitenkin sen yhdistäminen omiin viinikellaritietoihisi. Mikäli käytät oman viinikellarisi hallintaan verkkopohjaista  Cellartracker-tietokantaa (käytä ihmeessä, se on niin hyvä! Kts. aikaisempi juttuni Cellartrackerista) nämä tiedot päivittyvät automaattisesti Cor.kziin. Voit siis omalta iPhoneltasi (tai iPod touchiltasi) selata oman viinikellarisi sisältöä, tarkastaa mitä viimeksi on tullut juotua tai mitkä viinit alkavat olla ehtoopuolella eli pitää kohta juoda pois. Voit valita omasta kellaristasi sopivan viinin valitsemaltasi alueelta tai rypäleen perusteella, tai vaikkapa selata koko kellarin sisältöä. Kaikista viineistä näet arvostelut sekä hyllypaikan mistä ne kellaristasi löydät.

Jos intoa riittää, voit jopa puhelimestasi näpyttää Facebookiin ja/tai Cellartrackeriin arvostelut ”on-line” juomisen aikana (ehkä vähän extreme).

Koko sovellus maksaa uskomattomat 2,99€, joten sen hankkimista ei tarvitse kauan miettiä.

Muita hyviä viiniappeja ovat 0,79€ maksavat iPairings (ruoka-viiniyhdistelmät) ja  World Wine Vintages (vuosikertataulukot) ja tietenkin WineSpectator Mobile (käyttö edellyttää tilausta).

Vaikkei sinulla (vielä) olisikaan iPhonea tai iPod Touchia voit käydä tutkailemassa viiniaiheisia sovelluksia verkosta esim. MacWorldista.

Toivoa sopii, että kotimaisia palveluntarjoajiakin pian löytyisi. Alkon hinnasto ja suomenkieliset viiniarvostelut/-vinkit olisi kiva saada kännykkään älykkäässä muodossa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

miksei nokiaan saa noita =S

Anonyymi kirjoitti...

Kerran Arkadian Alkossa asioidessani pääsin kokeilemaan vastaavan sovelluksen testiversiota, joka oli nimenomaan alkon valikoimaan sovitettu. Se oli tosin aikaa ennen iPhonea ja toimi ihan Nokialaisella. Taisi olla E71 tms.

Anonyymi kirjoitti...

iPhonelle on juuri ilmestynyt suomalainen arvostelusofta:

http://www.monkeyexperience.fi/viiniopas.php

On tulossa Nokialaisillekkin myöhemmin keväällä..

Jaakko Rajaniemi kirjoitti...

Minäkin mattimyöhäisenä kiinnostuin tästä aiheesta. Mitenkäs kattavaksi arvioisitte cellartrackerin tietokannan Alkon viinien suhteen?

Kokeilin tuota Cor.kz ohjelman Android versiota ja hieman tuntuu olevan ongelmia tuon viivakoodinlukujen kanssa. Onko muilla parempia kokemuksia?

Viini-Virén kirjoitti...

cellartrackerin tietokanta on kyllä hyvin kattava. "Viiniopas" täydentää hyvin Alkon valikoiman suhteen (en tiedä toimiiko muilla kuin iPhonella). Cor.kz:n viivakoodin luku näyttää usein epäonnistuvan muiden kuin jenkkiviinien osalta, joten se ei ole kovin käytännöllinen, vaikkakin hauska piirre.

Jaakko Rajaniemi kirjoitti...

Ei noissa jenkkiviineissä sattumoisin ole 8 numeroinen viivakoodi? Olen ainakin omassa käytössä huommannut että viivakoodinlukuohjelma tahtoo helposti napata 8 numeroa 13 numeron sijaan viinipullon kyljestä.

Täälläpäin alkossa on aika näyttävästi mainostettu m.alko.fi palvelua. Oletteko käyttäneet sitä?

Itse näin aika perusviininjuojana toivoisin sellaista ohjelmaa, jolla voisi helposti katsoa viinipullosta, että mitä esim. Viinistä viiniin-kirja siitä on sanonut. Ajattelin jotain viivakoodipohjaista viritystä, koska en jaksaisi näpytellä alkossa viinien nimiä.

Ehkä pidät myös näistä:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...